Aku buat char kuew teow ni minggu lepas..hmm! nampak sangat kemalasannya,,baru hari ni nak update..macam dah lapok jer citer ni..heheh...ermm..ada aku kisah! Dulu (tahun2009) aku pernah buat Char kuew teow ni tapi guna kicap ataupun paste yang aku adun sendiri..Hmm..nama ja adun sendiri tapi bukan resepi aku pun, aku pun dapat resepi dari Che'iza di My Resepi. Terima kasih Che'iza atas resepi paste yang sedap..rasa macam makan original penang char kueh teow kat kedai ja. Aku siap pass resepi tu kat kawan2 tempat kerja aku masa tu. Semua yang try pun kata sedap.
Untuk kali ni aku tak buat paste sendiri sebab hari tu jalan2 kat econsave terjumpa paste char kuih teow yang dah siap punya..buatan orang kita, apa lagi, terus sambar. Balik buat memang sedap then aku pergi beli lagi.heheh..Oklah, Jom tengok resepi kat bawah.
* BAHAN UTK PASTE *
By: Che'iza My Resepi
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula
Cara sediakan PASTE:
Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
* UTK KUEH TEOW*
Segenggam kuey teow
1 sb bawang merah + bawang putih yang dah dikisar
1 sb cili kisar
kerang dan udang
sedikit kucai & taugeh
1 biji telur
stengah cawan air
Cara-cara: Tumis bawang hingga wangi. Then masukkan cili kisar tadi, kacau hingga garing,kemudian masukkan 4sb
paste td (aku letak paste segera yang aku beli tu) Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char
kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata.
Pecahkan telur, kacau jangan sampai telur beku dan bolehlah diangkat.
Nampak sedapkan? Memang sedap pon..^^ |
Aku masak sekali goreng untuk sepinggan jer, So macam rumah aku ada 4 orang kena 4 kali goreng la..Proses memasak kuey teow ni cepat dlm 3-4 min saja, Tips semasa memasak-hendaklah masak menggunakan api yang kuat.
Ini rupa botol paste char kuew teow yang aku beli tu..Korang pun boleh beli kalau jumpa..memang sedap. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan