Ahad, 20 Januari 2013

Sup Ikan Haruan

Assalamu'alaykum rakan blog,
      Wah! haku ni, kalau tak jenguk,tak jenguk terus..sampai bertahun, bersawang blog ni..bila dah jenguk, jenguk sangat pulak..takpelah. tompang aku tgh ada mood nak menulis, baik aku tulis jer, sok kalau dah takde mood, buat tak taw jer lah..
      OK, sebenarnya aku nak cerita tentang sup ikan haruan, Korang pernah makan tak? Based on my experience sebelum ni, kalau aku masak sup ikan haruan memang tak sedap, Aku ni nak kata tak pandai masak tu tidakla, nak kata pandai pun tak jugak, tapi untuk makanan2 yang aku suka, aku pandai dan expert la. Bab ikan haruan ni mmg aku failed, pernah 2 3 kali buat dulu, ish! tekak aku pun tak pass cemana nak bagi orang lain makan. Biasa kalau dapat ikan haruan ni aku potong nipis2, goreng saja..mcm tu lagi sedap dari masak berkuah.
      Nak cerita jugak kenapa aku nak masak sup ikan haruan ni, Encik Suami aku baru lepas operate tangan dia sbb kemalangan kecil tempoh hari, so la ni dalam pantang la, dah dapat ikan haruan takkan nak goreng saja kot..So aku berazam nak try lagi sekali buat sup, mudah-mudahan kali ni sedap. Aku buat ikut citarasa aku saja, malas nak google resepi, sebab dulu dok google pun tak menjadi jugak pun, Aku masak ni guna apa ada dlm peti ais tu saja, malas nak keluar, kalau keluar mesti ada benda lagi yg boleh masuk dalam resepi ni..contohnya carot dan tomato....Halamak! dah panjang lebar ni..Jomlah layan resepi dibawah,


Sup Ikan Haruan


Bawang besar 1 biji-mayang

Bawang putih 1 ulas-mayang
Halia 1inci-dihiris halus
sedikit minyak masak untuk menumis,
Serai 2 batang- dititik
kulit kayu manis,
Bunga lawang,
Sup Bunjut,
Ikan haruan 3 ekor,
kiub ikan bilis-aku guna setengah jer
cili padi
lada sulah,
daun limau purut
daun sup-aku letak sikit jer
2biji limau kasturi,
garam dan gula secukup rasa,
Air-agak2 la korang nak kuah banyak mana.

Cara-cara membuatnya pun..

Macam biasalah..mula2 kena panaskan minyak, Aku letak minyak sikit jer, syarat nak menumis jer, kemudian masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang,korang mesti tertanya-tanya kan mana pi bunga cengkih aku, huhu...actually aku tak suka guna bunga cengkih, biaqla bunga cengkih tu nak kecik hati pun..bau dia kuat sangat..potong stim saja..

Ok..lepas tu masukkanlah geng2 bawang dan halia tadi..macam ni la rupa dia..
Ok..Bila dah wangi, hmm wangi tau harum semerbak bau dia, dah harum tu korang masukkanlah air, kiub ikan bilis dan sup bunjut.



Bila dah didih tu masukkan serai dan cili padi.

Kemudian masukkan ikan, Ops! lupa pulak nak cerita bab ikan, ikan tu sebelum cuci bersih,aku rendam dulu dengan garam dan limau, supaya ikan tu nanti tak hanyir.

Ermm...Sambil-sambil masak tu zikir la Subhanallah, Subhanallah..banyak2 kali pun takpe..anak2 makan,suami makan ada keberkatan dia kat situ...wah! kuliah malam Ahad la pulaks..
Ok, sambung balik cerita sup tadi, Lepas tu masukkan lada sulah, garam secukup rasa dan sedikit gula.Kemudian aku perah limau kasturi dan masukkan sikit hirisan bawang besar, bwg ni berrtujuan untuk memaniskan kuah, Last sekali masukkan daun sup dan daun limau purut..

Hasilnya..Tadaaaaa.......dah siap..


Dan result kali ni tak mengecewakan. dah pass dah tekak aku..Encik suami pun kata sedap..Alhamdulillah, lega..Akhirnya aku berjaya jugak sediakan sup ikan haruan yang sedap..Yesz! Sucsess..Korang pun kalau berani cubalah..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan